» Advies Bij Aanvragen Hypotheek
Bij een hypotheek aanvragen gaat het er niet zozeer om hoeveel u maximaal kunt krijgen maar hoeveel u maandelijks kunt missen. Hoe graag u ook in het huis van uw dromen wilt wonen, u wilt natuurlijk niet dat uw hypotheek alle andere zaken in het leven niet mogelijk maakt.
Maar weet u waar u op moet letten voordat u besluit een hypotheek aan te vragen? Wat betreft een hypotheek aanvragen is een goede voorbereiding het halve werk. Loop geen overbodig risico en lees eerst deze tips eens.

Pas op voor goedkope hypotheken
De advertenties over goedkope hypotheken zien er erg voordelig uit maar vaak wordt er dan ook niks gezegd over ‘de kleine lettertjes’. Wat vaak voorkomt is dat de rente in eerste instantie lager is maar dat u veelal duurder uit bent op de lange termijn. Na het eerste jaar betaalt u een rente die doorgaans hoger is dan de rente van andere aanbieders. Pas dus goed op met goedkope hypotheken.

Een lage rente is niet altijd goedkoper
De winst door een lage rente verdwijnt vaak door een dure levensverzekering of andere verborgen kosten. Dit is niet geheel onlogisch aangezien de geldverstrekker graag winst wil maken. Zo kan het dus zijn dat u met een lage rente niet goedkoper maar toch duurder uit bent. Het is beter een hypotheek met normale rente en een goedkope verzekering te nemen aangezien u de betaalde rente kunt aftrekken van uw bruto jaarinkomen, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek, en verzekeringspremie niet.

Vraag of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt uitgereikt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Met de NHG staat het Waarborgfonds garant voor de aflossing van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker in bepaalde situaties. Wanneer u in aanmerking komt voor de NHG dan kunt u een lagere rente krijgen.

Denk vooruit
Het kan belangrijk zijn, dat u bijvoorbeeld in de toekomst weer voordelig een bedrag bij kan lenen voor een verbouwing aan uw huis. Het kan ook belangrijk zijn om te weten of u de hypotheek mee kan nemen tijdens een verhuizing. Deze mogelijke ontwikkelingen in de toekomst moeten terugkomen in het hypotheekadvies.

Vraag om motivatie van het hypotheekadvies
Vraag na het gesprek met de hypotheekadviseur om een uitleg van het uiteindelijke hypotheekadvies. Laat uw intuďtie een belangrijke rol spelen in het aanvaarden van het hypotheekadvies. Een hypotheek aanvragen is een grote beslissing waar veel vertrouwen voor benodigd is. Het kopen van een eigen huis gebeurt maar enkele keren in uw leven dus zorg dat u het hypotheekadvies vertrouwd.

Laat u adviseren door een erkend hypotheekadviseur
De erkenning van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) is een goedkeuringslabel voor hypotheekadviseurs. De hypotheekadviseurs die dit label mogen voeren, hebben de SEH laten zien dat zij vakkundig zijn in het geven van hypotheekadvies. De SEH stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het hypotheekadvies. Wanneer u een erkend hypotheekadviseur raadpleegt, mag u ervan uitgaan dat deze vakbekwaam is.

Laat u niet verleiden door hypotheken die beleggen in aandelenfondsen.
Bij sommige hypotheeksoorten spaart u uw uiteindelijke aflossing bij elkaar door het hypotheekbedrag te beleggen in aandelenfondsen. Vaak worden er echter ongekend hoge rendementen genoemd voor deze hypotheken. U wordt verleid met uitspraken zoals: “Dit aandelenfonds heeft de afgelopen 20 jaar een gemiddeld rendement behaald van 20%”. Het fonds is echter pas na deze periode samengesteld waardoor het wel erg makkelijk is te kiezen voor een combinatie met een hoog rendement. In het verleden behaalde resultaten bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Kies voor een passende rentevastperiode
Dit is de periode waarvoor het door u te betalen hypotheekrentetarief is vastgesteld. Hoe langer de rente is vastgezet is, hoe hoger het rentepercentage. Het is raadzaam om voor een korte rentevastperiode, oftewel een variabele rente, te kiezen als de rente gaat dalen of gelijk blijft en voor een langere rentevastperiode als de rente gaat stijgen.

Verbouwingen kunnen mee in de hypotheek
Wanneer u in de toekomst meer wilt lenen om een verbouwing aan uw huis te bekostigen kunt u beter meteen een hogere hypotheek nemen. Als u hier niet meteen rekening mee houdt bij het afsluiten van uw hypotheek, dan zult u later weer naar de notaris moeten om de hypotheek te verhogen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en uw maandelijkse hypotheeklasten worden pas hoger als u het hypotheekbedrag werkelijk opneemt.

Een hypotheek afsluiten is waarschijnlijk de grootste financiële beslissing die u neemt in uw leven. Daar kunt u beter de tijd voor nemen en u goed laten adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Om een goed advies te ontvangen van de hypotheekadviseur is het belangrijk dat u zelf goed inzicht heeft in uw persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. De hypotheekadviseur kan u dan enkele passende mogelijkheden aanbieden gericht op uw situatie en u zo op een vakkundige wijze bijstaan bij het aanvragen van een hypotheek.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden


Copyright 2002-2018